Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17457   

Aspergillus spp.
Aspergillus Çürüklügü (Siyah Küf )



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
- Aspergillus spp.
- Aspergillus niger van Tiegh
- Aspergillus aculeatus Iizuka, toprak ve ürün artiklarinda görülen fungal bir etmen olup, meyve ve sebze bitkilerinin büyük bir kismini etkilemektedirler. Bitki materyalleri 2-3 gün gibi uzun süre havasiz ve yüksek nem ihtiva eden depolanirsa, zarar çok siddetli olabilir. Hastalik etmeni depolarda direkt olarak temas yolu ile olabilecegi gibi mekanik ve hava akimlari ile de saglikli bitkileri bulastirabilir. Fungal etmen ayni zamanda tohum kökenlidir. Yüksek sicakliklar fungal etmenin gelismesi için uygundur, gelisme 35 °C de en yüksek ve 13 °C de ise en düsük seviyede olmaktadir. Fungusun sporlari %80-86 gibi yüksek bir nisbi nemde en iyi sekilde çimlenmektedir. Siyah çürüklük yurdumuzda sogan, sarimsak, incir, yerfistigi ve turunçgil meyvelerinde en fazla görülmektedir. Hastalik etmeninin konidium (spor ve spor tasiyici organlari) siyah renkli olmasindan dolayi, etmen siyah görünümlüdür. Hastalik etmeni, saprofit ve zayif bir patojendir ve genellikle olgunlasmamis ve çatlamis meyvelerde hastalik olusturmaktadirlar. Portakal ya da incir de hastalik genellikle yaralanmis ve çatlamis meyvelerde ortaya çikmaktadir. Soganlarda ise hastalik yaralanmis olanlarda hizli gelismekte, ama bunlarda yaralanma olmadan da kabuklar altinda hastalik gelisme gösterebilir. Bunun en iyi açiklamasi kabuklar arasinda nemin en iyi sekilde korunmus olmasidir.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik yaralanmis ya da zayif meyveler üzerinde uygun olmayan kosullarda görülmektedir. Hastalik fungal sporlarinin meyveler üzerinde bulunmasi belirlenir. Etkilenen meyveler üzerinde fungal etmenin siyah spor ve spor tasiciyi organlarini görmek mümkündür. Infeksiyon meyvelerde içeri dogru ilerler ve fungal etmenin ürettigi bazi enzimler meyveler yumusayabilir ve akintilara sebep olabilir.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastalik etmeni depolarda ciddi problemlere neden oldugundan depo sicakliklarinin ve neminin iyi ayarlamali ve havalandirmaya önem verilmeli.
2. Hasattan hemen sonra soganlari hizli ve iyi bir sekilde kurumalari saglanmali.
3. Tüm isleme esnasinda soganlarin yaralanma ve ezilmemesine dikkat edilmeli.
Kimyasal mücadele
Zirai kimyasal ilaç olarak koruyucu fungisitler (Chlorothalonil, Mancozeb ve Maneb) ya da diger hastaliklar için yapilan mücadele yeterli olmaktadir.
M
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Aspergillus spp.
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net